Jonge, onervaren bestuurders vertonen soms risicovol gedrag in het verkeer. Daarom is het belangrijk om hen goed voor te lichten betreffende verkeersveiligheid. Road Academy legt uit hoe men jongeren bewust kan maken van de gevaren op de weg, bijvoorbeeld via het verplichte Terugkommoment voor jonge bestuurders in Zellik in Vlaams-Brabant vlakbij Brussel.
Waarom jongeren sensibiliseren betreffende verkeersveiligheid ?
In 2020 waren de jonge automobilisten van 18-24 jaar goed voor 18% van het totale aantal bestuurders dat in België betrokken was bij een ongeval, tegenover 24% in 2011. Dat betekent dus een dalende tre?nd, ook al zijn jongeren ondanks alles toch nog steeds oververtegenwoordigd bij verkeersongevallen.
Wat verklaart deze cijfers ?
- Het gebrek aan ervaring van jonge bestuurders : ze missen nog de reflexen en het anticiperen op risico's.
- Een levensstijl met meestal meer uitgaan en 's nachts autorijden, wat gepaard kan gaan met vermoeidheid, alcoholgebruik en een te hoge snelheid.
- Een lagere perceptie van gevaar.
Hoe bewustmaken van het belang van verkeersveiligheid ?
Het sensibiliseren van de jongeren voor gevaarlijk gedrag op de weg moet in eerste instantie via de ouders gaan. Ze kunnen het goede voorbeeld geven door de snelheidslimieten te respecteren tijdens het rijden, of door niet achter het stuur te kruipen als ze alcohol hebben gedronken.
Het is ook belangrijk om hen de mogelijkheid te bieden zoveel mogelijk lesuren te volgen bij een ervaren rijinstructeur voordat ze hun praktijk rijbewijs afleggen. De kost van een opleiding in een rijschool kan dan misschien wel een drempel vormen, maar langs de andere kant is het aanleren van anticipatietechnieken en goede reflexen op de weg dé manier om verkeersongevallen zo veel mogelijk te voorkomen.
Een opleiding in verkeersveiligheid voor beginnende automobilisten
Om beginnende bestuurders de kneepjes van verkeersveiligheid bij te brengen, bestaan er opleidingen. In Vlaamse gemeenten is het Terugkommoment een verplichte cursus voor iedereen die 6 à 9 maanden zijn rijbewijs op zak heeft.
Het doel is om jonge bestuurders te herinneren aan welk goed gedrag men moet aannemen als men achter het stuur zit. De training duurt in totaal 4 uur, waarvan 2 uur worden besteed aan praktische oefeningen op een afgesloten terrein. De jonge automobilisten ervaren dan welk gevaar sommig gedrag achter het stuur met zich meebrengt. Er staat ook een uitwisselingsmoment van 1u30 op het programma om persoonlijke ervaringen te wisselen.
Meer informatie over de opleidingen in verkeersveiligheid voor jonge automobilisten in Brussel en Vlaams-Brabant ?
Road Academy, een opleidingscentrum voor het behalen van rijbewijzen voor particulieren en professionelen, organiseert ieder weekend Terugkommoment-sessies. Het centrum legt al de nadruk op verkeersveiligheid en defensief rijden tijdens de opleidingen voor het rijbewijs. Voor meer informatie kunt u telefonisch of via ons online formulier contact met ons opnemen.